Hirvijaosto

Ajometsästys

Ajometsästys eli ajoketjumetsästys on metsästysmuoto, jossa noin puolet hirviporukan metsästäjistä kulkee rinnakkain ajoketjussa kohti passimiehiä, jotka ampuvat sopivalle etäisyydelle tulleet hirvet. Olisi tärkeää, että ajomiehiä olisi enemmän kuin passimiehiä. Ajoketjuja voi toisinaan olla myös kaksi. Tämä metsästysmuoto vaatii paljon etukäteisvalmisteluja sekä taitavan metsästyksenjohtajan. Nykymuotoinen seuruemetsästys kehittyi 1950 -luvulla hirvikannan kasvaessa.

Ajomies ja hänen tehtävänsä

Ajomiesten välimatka riippuu maastosta ja ajomiehet etenevät linjassa tehden pieniä huutoja ja lyöden keppejä yhteen. Tavoitteena on äänien avulla ilmoittaa oma sijainti muille ajomiehille, jotta he voivat sen perusteella joko hidastaa tai nopeuttaa vauhtiaan. Toisinaan ajomies joutuu myös siirtymään lähemmäs kauempana sivulla etenevää ajomiestä. Kun välimatka pysyy kohtuullisena, ei hirvi pääse siitä kohtaa karkuun. Mekastelu tekee myös hirven levottomaksi ja nousemaan päivämakuulta kauemmas ajomiesten muodostamasta linjasta. Mekastelun ei kuitenkaan tule olla liian äänekästä, sillä tavoitteena on saada hirvet siirtymään rauhallisesti kohti passimiehiä.

Koirametsästys

Koira etsii vainunsa perusteella hirven ja pyrkii pysäyttämään ja pitämään sen haukkumalla paikallaan. Koiran ohjaaja yrittää lähestyä haukussa olevaa hirveä ja pyrkii ampumatilaisuuteen. Koira ei saa haukkua, kun hirvi on liikkeessä. Käytetyt koirarodut ovat pystykorvia, kuten norjan harmaa hirvikoira, karjalan karhukoira, ruotsin valkoisia hirvikoiria tai suomen pystykoira.